Over matrassen

Thermometer

Algemeen

Er is veel te zeggen over matrassen. Over de ondersteuning die een matras biedt, over de eigenschappen en het comfort van latex, traagschuim, koudschuim of comfortschuim, over de ventilatie en het vermogen om geabsorbeerd vocht weer kwijt te raken, over ligcomfort, over anti-allergische behandelingen van de matrashoes en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Allereerst moet een matras u goede ondersteuning bieden. Het dient dus de contouren van uw lichaam te volgen en tegelijk uw rug te ontlasten.

Rugrecht

Er zijn diverse soorten slaapsystemen te koop. Thermometer Waterbedden en massief-schuim matrassen bespreken we hier niet omdat we die afraden voor mensen met rugklachten. Zelfs matrassen van 100% hoogwaardig traagschuim zijn voor de meeste mensen geen goede oplossing. Ook de wat goedkopere pocketveermatrassen waarin polyether wordt gebruikt, ook wel comfortschuim genoemd, kunt u beter niet aanschaffen. Polyether is licht materiaal en daarom geschikt voor de matrassen in caravan of boot. Maar het is niet erg geschikt om er nacht in, nacht uit op te slapen.

De matrassen die uit ergonomisch oogpunt het beste zijn ondersteunen niet alleen uw lichaam goed, maar zorgen ook voor een goede ventilatie en interne hygiene. U moest eens weten hoeveel u 's nachts ongemerkt transpireert. Dat is normaal. Maar uw matras moet dat vocht overdag wel weer af kunnen geven aan de ruimte. Bovendien is toepassing van de juiste materialen ook belangrijk voor de juiste temperatuur. Licht verkoelend in de zomer en heerlijk warm in de winter. Gewoon, comfortabel.

Terug naar boven

Dormedic collectie

Dormedic heeft 10 matrastypen in haar collectie. Met deze collectie kunnen we 80% van onze klanten meteen goed helpen. Dan ligt dat matras als gegoten en heeft u meteen al de eerste nacht het gevoel beter te liggen. U zult ook beter uitgerust wakker worden en daarmee overdag fitter zijn. Dat allemaal samen draagt bij aan een sneller herstel van uw rugklachten of in ieder geval vermindering van uw pijn. En daarom kwam u bij ons terecht!

Voor ongeveer 20% van onze klanten blijkt een Dormedic matras wel de goede basis, maar niet de hele oplossing. Dan gaan we op individueel niveau kijken wat er beter kan, en dat verzorgen we dan. Maatwerkservice dus.

Terug naar boven

Pocketveren

Pocketveren

u heeft vast wel eens een plaatje gezien waar pocketveren op staan. Individueel verpakte cylindrische veren die samen de binnenkant van een matras vormen. Er zijn veel kwaliteitsverschillen in het gebruikte staal, de sterkte van de winding, de draad-dikte en het aantal slagen. Ook is het aantal veren dat is gebruikt relevant. Hoe meer veren per vierkante meter, hoe preciezer de ondersteuning van uw lichaam. Dat wil zeggen, als er veren van goede kwaliteit worden gebruikt. Bovendien is het belangrijk dat de ondersteuning het sterkst is daar waar u er het meeste behoefte aan heeft. Meestal ter hoogte van uw schouders en heupen worden er daarom sterkere veren in uw matras gemonteerd. Het aantal zones in een matras slaat dus op het gebruik van verschillende veren in uw matras.

Kortom: de ene veer is de andere niet. In de matrassen van Dormedic vindt u uitsluitend 8 slags pocketveren van gehard staal.

Natuurlijk is een hoog aantal pocketveren geen garantie voor een hoge kwaliteit van het matras als geheel. Staart u zich bij het kiezen voor een nieuwe matras niet blind op één kwaliteitsaspect maar vergelijk alle kenmerken met elkaar, en uiteraard hoort het vergelijken van prijs en service daar bij.

Terug naar boven

Traagschuim

Traagschuim

Traagschuim (ook wel visco-elastisch schuim, geheugenschuim, nasa-schuim enz.) is een materiaal dat nadat het wordt ingedrukt langzaam in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Dat kan ongeveer 0,5 tot zelfs 5 seconden duren. Bovendien wordt traagschuim zachter door lichaamswarmte. Het grootste voordeel van traagschuim is dan ook dat bij een matras van traagschuim er minder druk staat op uitstekende delen (schouders en heupen).

Traagschuim is een schuim van polyurethaan, net zoals polyetherschuim en koudschuim. Het bestaat uit holle cellen, die niet geheel afgesloten zijn, zodat de lucht in de cellen niet gecomprimeerd wordt als de cellen in elkaar gedrukt worden. Bij kamertemperatuur is het materiaal stug. Het materiaal wordt soepeler op die plaatsen waar het door de lichaamswarmte wordt verwarmd. Daardoor zal het materiaal zich voegen naar de vorm van het lichaam, waardoor het gewicht van het lichaam beter verdeeld wordt over het contactoppervlak. Dat effect zorgt voor een hoge comfortbeleving, want doordat het op temperatuur en gewicht reageert voegt het zich naar iemands lichaam.

Traagschuim voor matrassen moet voldoende luchtig zijn, zodat het goed ademt. De cellen van het schuim moeten vrij de lucht kunnen doorlaten. Men noemt dat een 'open celstructuur'.

Traagschuimmatrassen zijn nooit volledig vervaardigd uit traagschuim. De matras is opgebouwd uit een traagschuimbovenlaag, die geplaatst is op een kern (koudschuim of pocketveren). De kern dient veerkrachtig en ondersteunend te zijn. Dormedig kiest voor een kern van hoogwaardige pocketveren, aangezien dat een betere ventilatie garandeert en een langere levensduur kent.

In de gezondheidssector worden traagschuimmatrassen gebruikt ter preventie van decubitus (doorligplekken). Doordat het gewicht van het lichaam op het matras beter verdeeld wordt, is de doorbloeding beter, en hoeft iemand minder snel om te draaien (of omgedraaid te worden). Zowel bij zijligging als bij rugligging zorgt het voor een betere ondersteuning. Als men op de zij slaapt, voegt het naar de heupen en draagt het lichaam ook in de lendenen. Bij rugligging kantelt het bekken enigszins en is er ook ondersteuning in de lendenen.

De uitstekende delen van het lichaam zullen meer wrijving veroorzaken en dus meer warmte geven. Daardoor wordt het traagschuim juist op die plaats zachter en kunnen de uitstekende delen daar iets dieper in het schuim komen. Daardoor zal het matras het hele lichaam goed ondersteunen. Voor mensen met rugklachten lijkt traagschuim daarom de voordehandliggende keuze.

Omdat een bed vaak niet alleen dient om in te slapen, is het van belang te bedenken dat traagschuim diep inveert bij sterke lokale belasting. Op de knieën zitten zorgt dus voor diep inzakken. Over het bed verplaatsen voelt ook anders dan op meer traditionele matrassen. Zo krijgt bijvoorbeeld een kussengevecht een heel andere dimensie

Voor mensen die het snel te warm hebben is traagschuim mogelijk geen goede keuze, of het moet in combinatie zijn met andere schuimen (zoals toegepast in onze Dormedic Multicomfort lijn).

Terug naar boven

Latex

Latex (of schuimrubber) is van oorsprong een natuurproduct, maar wordt ook langs chemische weg uit nafta vervaardigd. Het grote verschil tussen natuurlatex en synthetische latex is dat synthetische latex in veel mindere mate poreus is dan natuurlijke. Volgens de Europese norm mag een matras met minimaal 40% aandeel van natuurlatex al een natuurlatexmatras worden genoemd. De Zwitserse norm ligt hoger; pas bij een aandeel van meer dan 85% natuurlatex mag een schuimrubber matras als natuurlatex worden aangeboden.

Dormedic past uitsluitend Talalay latex toe in haar matrassen. Talalay Latex bestaat voor 100% uit natuurlatex. Dat is wel iets duurder, maar heel veel beter als het gaat om duurzaamheid, ventilatie en comfort.

Matraskernen die uit volledig natuurlatex bestaan komen meestal uit de productiegebieden van de latex zoals Zuidoost-Azië. Maar ook in Europa zijn er enkele fabrikanten die deze techniek tot in de puntjes beheersen. Het produceren van matraskernen uit latexsap is een zeer complexe productiemethode. In tegenstelling tot de vaak gehoorde stelling dat de gaten in latexmatrassen dienen voor ventilatie zijn deze het gevolg van holle pennen, die op de bodem en deksel van een gietmal zijn gemonteerd, zodat bij het koken in 115 graden water het hete water zorgt voor een goede gelijkmatige uitharding van het latexschuim. Daarbij worden dikkere en dunnere holle pijpen gebruikt om zones in de matraskern te maken. Bij toepassing van dikkere pijpen ontstaat een soepeler gedeelte (meer lucht, minder schuim). Bij een schouderzone is dat nodig. Bij een taillezone daarentegen zullen de dunste pijpjes worden gebruikt om met meer latex meer steun te geven. Overigens zorgen die perforaties wel degelijk voor een betere ventilatie, maar dat is een bijkomend voordeel.

Terug naar boven

Koudschuim of HR schuim

Koudschuim is een eigenaardige benaming voor dit hoogwaardige en zeer veerkrachtige schuim. Dat komt door de vertaling van het Engelse 'cold cure moulding': schuim dat in niet verwarmde vormmallen wordt geproduceerd. De juiste benaming voor koudschuim is eigenlijk High Resilience (HR) schuim, ofwel schuim met hoge veerkracht. Koudschuim of HR schuim heeft van nature een enigszins onregelmatige, open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ademt en goed vocht afvoert. Kuilvorming komt bij koudschuim niet voor. Het materiaal is zeer veerkrachtig, en biedt een hoog comfort gekoppeld aan een lange levensduur.

Er zijn verschillende kwaliteiten HR schuim te koop en soms worden er zelfs verschillende kwaliteiten gebruikt in een matras. Dat heeft te maken met de gewenste veerkracht in een bepaald deel van het matras.

Voor goedkopere matrassen wordt vaak een kwaliteit van SG35 gebruikt. Voor de beste en meest duurzame matrassen of oplegmatrassen is SG65 de beste keuze. Dormedic past uitsluitend SG55 en SG65 toe in haar matrassen.

Hoewel roken in bed over het algemeen een slecht idee is, is HR schuim vlamvertragend en soms ook vlamdovend.

Terug naar boven

Multicomfort

Niet iedereen is 100% tevreden met een matras waarvan de comfortlaag (de bovenste laag, waarop u ligt) helemaal van traagschuim, HR schuim of latex is vervaardigd. Vaak, zo leert onze ervaring, vinden mensen traagschuim heerlijk warm in de winter (al voelt het de eerste minuten wat hard aan, maar dat hoort bij dit type schuim) en juist te zacht in de zomer. Dan zouden ze liever het wat koelere latex hebben. Daarom bedacht Dormedic de multicomfort-lijn: matrassen die aan de 'zomerkant' van de pocketveerkern bestaan uit latex of HR foam en aan de 'winterkant' uit traagschuim. Het beste uit twee werelden dus. Of uit drie, want er zijn ook andere combinaties mogelijk. Kijkt u maar eens bij de Multicomfort matrassen van Dormedic op deze site.

Terug naar boven

3D-matrassen

Alle Dormedic matrassen zijn zogenaamde 3D-matrassen. Deze matrassen hebben een hoes gemaakt van 3D-vezelvlechtwerk en een kern met een of meerdere lagen 3D-vezelvlechtwerk.

3D-vezelvlechtwerk is een relatief nieuw materiaal voor matrassen, kussens en dekbedden. Door middel van een driedimensionale techniek worden twee weefsels verbonden met duizenden verticale vezels. Het materiaal bestaat uit 100% polyester monofilament en is hierdoor zeer brandveilig en volledig recyclebaar.

Dit innovatieve textielmateriaal wordt door ons toegepast in onze matrassen om de ventilatie te verbeteren. 3D-vezels hebben een uitstekende lucht- en vochtdoorlatendheid en dat zorgt voor een gezond en droog slaapklimaat.

Matrashoezen gemaakt van 3D-vezelvlechtwerk zijn anti-allergeen, antistatisch, vrij van schadelijke stoffen en resistent tegen huisstofmijt en schimmels. 3D-matrassen zijn zeer geschikt voor mensen die veel transpireren en/of last hebben van allergiën. 3D-matrassen hebben een extreem hoge puntelasticiteit, hebben een sterk drukverlagende werking en zijn zacht en comfortabel.

Terug naar boven

Paardenhaar

In matrassen van het duurdere segment treft u regelmatig paardenhaar aan. Waarom? Een van de belangrijkste eigenschappen van paardenhaar is dat elke haar hol is en daardoor bijzonder goed vocht kan opnemen en dat vervolgens gedurende de dag weer geleidelijk aan de omgeving afstaat. Zo stapt u elke avond in een droog, fris en hygiënisch bed.

En om het hygiënische beeld te ondersteunen: voordat paardenhaar wordt verwerkt wordt het gekookt, grondig gespoeld, gekruld, gesponnen, gedesinfecteerd en gebrand. Daarom is paardenhaar dat wij toepassen in al onze matrassen anti-allergeen en vrij van bacteriën.

Terug naar boven