Over hoofdkussens

Thermometer

Uw bed kan nog zo goed zijn, maar van een verkeerd hoofdkussen kunt u alsnog wakker liggen. Vooral de nekwervels moeten goed worden ondersteund. Om 's nachts zo goed mogelijk te kunnen uitrusten dient uw nek spanningsvrij gehouden te worden. Precies dat is het belang van een goed hoofdkussen. Een goed hoofdkussen is vaak prijzig en veel mensen kopen dan maar een goedkoop standaardkussen. Daarmee kunt u het positieve effect van een nieuw matras deels weer teniet doen. Besteed dus aandacht aan een goed hoofdkussen!

Nekrol Dons Orthokussen

Er zijn veel verschillende soorten kussens:

Dons

Een donzen kussen is licht, vervormbaar en heeft een uitstekend vochtopnemend vermogen. Dons geeft weerstand en voor een goed donzen kussen is niet veel dons nodig. De meeste kussens bevatten eendendons, ganzendons of een mix daartussen. Een goed donzen kussen geeft comfort maar een geringe ondersteuning. Veel mensen met een normaal postuur vinden op een kussen van dons een optimaal ontspannen slaaphouding. Het donzen kussen is geschikt voor rug- en zijslapers. Voor mensen met rugklachten of een gevoelige nek is dons niet de beste keuze aangezien het een kussen is waar u echt 'in' ligt in plaats van er 'op'.

Terug naar boven

Nekkussen

Een speciaal ontworpen kussen om steun aan de bovenste rug- en nekwervels te geven. Een nekkussen bestaat uit twee verhoogde gedeelten met in het midden een verlaagd deel voor het hoofd. Dankzij deze ondersteuning heeft u een comfortabele, gezonde en rustige slaap en rust u optimaal uit. Het kan verlichting geven bij sommige klachten zoals rug- en hoofdpijn. Dit kussen is met name geschikt voor rugslapers. Bij onvoldoende steun van de nek- en rugwervels kunnen deze tijdens de nacht overbelast raken.

Terug naar boven

Ergonomisch kussen

Bij een voorgevormd, ergonomisch kussen (meestal van latex of traagschuim) ligt het hoofd er meer op dan in. Dat geeft een betere ventilatie en daardoor een koeler gevoel. Een ergonomisch kussen is meestal aan twee zijden te gebruiken; de hogere kant is geschikt voor zijslapers en de lagere kant voor rugslapers. Een ergonomisch kussen biedt een uitstekend comfort en kan helpen om nek- of rugpijn te verhelpen. Door de vorm past het ergonomisch kussen zich exact aan de contouren van uw hoofd en hierdoor worden de drukpunten ontlast. Mensen die het snel te warm hebben kunnen beter voor de latex variant kiezen.

Ook zijn er ergonomische kussens met een kern van gel. Door de geleiding van deze gel blijft het koele gevoel langer gehandhaafd en bovendien vormt de gel, zoals bij een waterbed, zich naar de contouren van uw hoofd en nek.

Terug naar boven

Synthetisch kussen

Sleeping Beast

Er zijn verschillende soorten kussens met een vulling van voornamelijk polyester. Ook wel 'hollow fibre' kussens genoemd. Voordeel van dit soort kussens is de wasbaarheid in de wasmachine, het lichte gewicht en de lage prijs. Een synthetisch kussen voelt zacht aan en is anti-allergisch.

Vooral geschikt voor het logeerbed of voor kinderen en andere lichtgewichten. Zoekt u een anti-allergeen kussen met betere ondersteunende eigenschappen, kiest u dan een kussen met dons , latex of traagschuim.

Terug naar boven

Latex kussen

Er zijn verschillende soorten kussens met een vulling van latex. Zowel in vaste vorm als een kussen gevuld met latexvlokken.

Een kussen van natuurlatex met vaste vorm bevat door de fabricagemethode een hoog aantal ventilatiekanaaltjes. Daarom voelt het prettig en comfortabel aan. De vulling verschuift niet en daardoor hebben rustige slapers op dit kussen altijd de juiste, constante ondersteuning.

Vaak hebben deze kussens een zogenaamde voorgevormde nekrol en ze zijn in diverse hoogtes verkrijgbaar. Welke uitvoering voor u het meest geschikt is hangt af van uw bouw, slaappositie en matras.

De kussens met latexvlokken voelen heerlijk elastisch aan en geven een prettige koelte tijdens het slapen.

Terug naar boven

Traagschuim kussen

Traagschuim vormt zich onder invloed van druk en warmte naar de contouren van uw hoofd en nek. Door toepassing van een relatief 'snel' traagschuim blijft zo'n kussen toch koel en u heeft niet het gevoel 'opgesloten' te liggen. Over het algemeen ondersteunt een traagschuim kussen de wervelkolom afdoende en zult u merken dat de behoefte om van positie te verminderen sterk afneemt. Dat zorgt er dan weer voor dat u dankzij een rustigere nacht beter uitgerust aan de volgende dag kunt beginnen.

Terug naar boven